Monday 10 July 2017

Christchurch 17-21 juni



Nu har jag landat i Nya Zeeland och varit här i några dagar, det är än så länge en mild vinter med sol och 10 plusgrader i Christchurch. Christchurch har en lite engelsk känsla med gotiska byggnader, en slingrande flod och en hel del fina små trähus med mycket snickarglädje. Dock skadades stora delar av staden, särskilt stadskärnan, under jordbävningen 2011 och många (1200) byggnader skadades. Sedan dess har byggnader demolerats och nya har i vissa fall till kommit men många ytor i centrala Christchurch är fortfarande tomma tomter eller hål i marken (fd garage/källare) och en del historiska byggnader vars öde fortfarande är okänt står halv raserade eller tillbommade i väntan på hjälp.


Här är lite för och efter bilder som jag tog 2011 och 2017.

2017
2011 innan jordbävningen
2011 innan jordbävningen
2017
2011 innan jordbävningen
2017































































Detta är en konstinstallation med 185 vitmålade stolar om representerar de omkommna i jordbävningen, stolarna står på 185 m2 gräs som representerar pånyttfödelse. Den spetsiga byggnaden i bakgrunden är en Katedral som är byggd av kartong (stomme av trä, plast utanpå för regnskydd) ritad gratis av en japansk arkitekt for riktat in sig på att rita byggnader för områden som drabbats av katastrofer.


Något som är spännande är att en del av de tomma tomterna har fått temporära installationer så som ett gammalt kylskåp som fåt agera inofficiellt biliotek, små parker med sitt platser, en dansplats där man kan koppla sin mobil till högtalare, spontansportplatser och foodtrucks som ställer ut stolar och bord. Christchurch har också blivit känt för street art då de tillåtit lokala artister att dekorera väggarna vid demolerade hus, det är väldigt vackra målningar.







Väldigt spännande med detta skiftande stadsinnehåll och hur de nyttjar ytorna så gott det går, det är framför allt en rörelse som heter Gap Filler som står för dessa initiativ.

Jag har också varit en sväng vid universitetet som ligger en bit utanför centrala Christchurch, ca 50 minuter med buss, ser fint ut!



Jag har också passat på och köpt en bil, blev en lite större bil som går att sova i när jag reser runt efter studierna i sommar. Inte riktigt mitt första handsval i färg… men det är en fyrhjulsdrift i alla fall!

The Minion


Och nu bär det vidare till snön!





No comments:

Post a Comment